about

about

Technology

Total Pageviews

Popular Posts

Search This Blog

Primitivní Technologie: Chatka se střešními taškami

Share it:

Publikováno 4. 9. 2015

POČET ODBĚRŮ: 8,8 MIL.
Postavil jsem tuto chatku se střešními taškami v buši pouze pomocí primitivních nástrojů a materiálů. Nástroje, které jsem použil, byly vytvořeny v předchozích videích. Měl bych zdůraznit, že nežiju v divočině a že tohle je jen můj koníček. Většině by mělo být zřejmé, že toto není útočiště pro přežití, ale experiment v primitivní technologii budov.
Pro řezání a vyřezávání dřeva jsem použil kamennou sekeru a kamenný sekáček. Pro přenášení vody a vytvoření ohně jsem použil hrnce a klacky vytvořené v tomto videu. K uložení palivového dřeva a sušení nevypálených tašek jsem použil dřevník postavený v tomto videu.
Dřevěný rám byl postaven s půdorysem 2 x 2 m a 2 metry vysokým hřebenem s 1 m vysokými bočními stěnami. 6 kůlů bylo vloženo do země do hloubky 0,25 m. 3 horizontální střešní nosníky byly připevněny k těmto kůlům pomocí čepových spojů vyřezaných kamenným sekáčem. Zbytek rámu byl připoután pomocí liány. Rám se trochu kýval, když se na něj zatlačilo, takže trojúhelníkové vystužení bylo přidáno. Později, když byla vybudována hliněná stěna, zapouzdřila kůly a zpevnila celou konstrukci.
Malá pec byla postavena z hlíny vykopané ze země a perforovaná mřížka z hliny z potoka. Měla pouze 25 cm vnitřní průměr a 50 cm vysoká. Hlína byla vykopána a drcené dlaždice (z předchozích várek) byly rozdrceny a přidány do hlíny jako šamot a hlína důkladně promíchána. Tato hlína byla vtlačena do obdélníkových forem z pásků třtiny, aby se vytvořily tašky. Popel z dřeva zabránil přilepení jílu na kámen. Bylo vypáleno 20 tašek. Bylo vyrobeno 450 plochých tašek a 15 zakřivených hřebenů s jen několika zlomenými. Celkem bylo provedeno 26 vypalování a průměrná vypálení trvala asi 4 hodiny. Vypálené tašky byly pak zavěšeny nad horizontální střešní latě.
Systém podlahového vytápění byl vestavěn do jedné strany chatky, aby fungoval jako sedací / spací plocha v chladném počasí. To bylo inspirováno korejským Ondolem, "horkým kamenem". Zákop byl vykopán a pokryt plochými kameny, s ohništěm na jednom konci a komínem na druhém k vytvoření tahu. Plameny se pohybovaly pod podlahou, kterou tím vytápěly. Po zapálení na chvíli, kameny zůstanou teplé celou noc s teplem vedeným přímo ke spícímu obyvateli a vyzařujícím do místnosti.
Stěna byla z jílovitého bláta a kamenů. Kamenný základ byl položen a nad něj byla vybudována stěna z bláta. Aby se ušetřilo bahnem, kameny byly zařazeny do pozdějších štráfů zdi. Bahno bylo vykopáno z jámy před chatou a ponechalo velkou díru o objemu asi 2,5 kubických metrů.
Dokončená chatka má otevírací dveře z tyčí. V interiéru je tma, takže jsem vyrobil pochodeň ze stromové pryskyřice. Kus rozbité tašky s pryskyřicí funguje jako malá lampa, která produkuje spoustu světla a málo kouře. Konečným produktem byla pevná malá chata, která by měla být odolná proti ohni a hnilobě. Celý projekt trval 102 dní, ale trvalby pouze 66 dní, kdyby nebylo intenzivního deště.

Share it:

Bydlení

Dovednosti

Primitive Technology

Post A Comment:

0 comments: